Vajon ki hordja azt a cipőt?

Sokat – sőt sokkal többet hallunk, mint ahogy az a fülünknek jól esik – az önismeret, személyiségfejlesztés kiemelkedő fontosságáról. Unjuk már? Persze. De tudjuk-e, valójában mit jelent? Azt jelenti, képesek leszünk megfogalmazni, kik vagyunk, és hogyan működünk. Milyen:

  • mechanizmusok („önvédelemből felejtek/nem merek kötődni, mélyebben szeretni/szabotálom magam”),
  • tanult minták („apám is ivott, én nem akarok, de mégsem bírom alkohol nélkül/anyám egy rabszolga volt és kiszolgált mindenkit, majd belerottyant”),
  • környezeti hatások („hagyom magam/meg akarok felelni/folyamatosan harcolok a világgal/képtelen vagyok nemet mondani/függő vagyok valakitől vagy valamitől”).

Ismerős gondolatok? … Gondolkodj el egy picit. Légy magadhoz – legalább magadhoz – őszinte.

Képesek leszünk meghúzni a határainkat és kibővíteni a lehetőségeinket, mert megismerjük, melyek a viselkedésünk mozgatórugói és a háttere. Mire jó nekünk, ha egyre jobban tudjuk magunkat definiálni? Nos, arra, hogy helyesen ítéljük meg saját szerepeinket az élet számos területein (dolgozó nő, szerető apa, gyengéd társ, keményen küzdő harcos, szorongásaival küzdő és azokat elfedő vezető, félelemmel teli gyerek egy felnőtt testében, haragos szülő, megfáradt munkásember, stb.). Ezáltal a hatásunkat fel tudjuk mérni különböző emberi kapcsolatainkban. Mire gondolok? Arra, hogy amint felismerem és elhatárolom kedvező és nem kedvező tulajdonságaimat, szokásaimat, képes leszek átértékelni azokat. Ránézni egy egész, az eddigitől teljesen eltérő szemszögből. Így képes leszek jobban átérezni annak helyzetét is, akire ez még rajtam kívül hatással van. Tudod, ha ismered, már nem félsz tőle! Ha felismered és rájössz a működési elvére, képes leszel korszerűsíteni, javítani, faragni, alakítani. Magadról és a belső világodról írok, igen, arról. 🙂 A módszer lehet foghúzáshoz hasonló; az eleje fáj, majd hosszútávon egyre jobb és jobb, fájdalom mentesebb. De lehet finomhangoló is. Mivel személyre szabott, ezért minden a kliens állapotától és igényétől függ.

Az egyetlen halálos betegség a FÉLELEM. Soha ne félj. Főleg magadtól ne félj. És soha nem szégyen kérdezni olyantól, aki ehhez jobban ért, mint Te. Én sem állok neki falat bontani vagy levágni a hajam. Szörnyű következményei lennének…

16473274_246348182442250_6214632345915384357_n

Engedjetek meg egy poént e vérkomoly téma végére. Magyarul sajnos nem ilyen frappáns.

Az ajtó felirata: “Pszicho, az erőszaktevő” 

Jön a doki és mondja: “Ó, istenem! A pszichoterapeuta EGY SZÓ! EGY SZÓ!!!”

Tehát nincs erőszak, nem harap a Kinga néni. Szabad választás viszont van. Az van csak, semmi más. Rajtad múlik. A Te sorsod alakulása, a hozzáállásod formálása ha hiszed, ha nem, a Te kezedben van, nem máséban. Én Neked drukkolok!

kép: Pixabay, dirtylaughter